Photo : Tools from the Crampton's at Vancouver island in Canada, Danica Lee ©

Tεχνικές λεπτομέρειες

Eμφανιση: Για τη σωστή λειτουργία κρίνεται επιθυμητή η ανάλυση 1024 X 768 στοιχείων-pixels (οθόνη 17") ή 800 X 600 στοιχείων-pixels (οθόνη 15")
Οι αλλαγές εμφάνισης στον υπολογιστή σας πραγματοποιούνται με την αλληλουχία επιλογών ΠΡΟΒΟΛΗ --> ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ Ή ΠΑΤΗΣΤΕ (F11).

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε βάθος χρώματος τουλάχιστον 32 bit, με χαρακτήρες Times New Roman Greek 12 στιγμών. Σκοπός μας είναι να εμπλουτίζουμε τακτικά το υλικό που παρουσιάζεται εδώ. Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, παρακαλούμε ενημερώστε μας μιας και καταβλήθηκε προσπάθεια να τηρηθούν οι κανόνες για τη γραφή της ελληνικής γλώσσας που βλέπουμε συχνά να καταστρατηγούνται στον Web : (τονούμενα κεφαλαία, «κατωφερή» εισαγωγικά κ.λ.π.). Τα ίδια τα κείμενα ενδέχεται να διαφέρουν (πολύ λίγο, πάντως) από τη μορφή στην οποία εκδόθηκαν.

Editor: H sadness.gr δεν δημιουργήθηκε εξ αρχής με κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο συγγραφής ιστοσελίδων μα μετά το Μάρτη του 2002 δοκιμάστικαν τα: Bluefish, Mozilla Composer, Quanta, Scream etc etc ... 'Oλες οι σελίδες αρχικά γράφτηκαν με τον editor nedit στην συνέχεια (άρχές 2004 ώς και 2006) με το Dreamweaver MX της Macromedia. Τέλος εδω και καιρό, αναβαθμίστηκε εξελήχθηκε και δημιουργείται εξ' ολοκλήρου με την βοήθεια του Rapiweaver 3.6.7 και πάντα πανω σε μηχανή Apple με Macos Χ. Aυτό έγινε για να έχω μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα και να είναι οι σελίδες αρκετά μικρές και απλές ώστε να φορτώνουν γρήγορα σε οποιονδήποτε υπολογιστή ανά το κόσμο.

Μηχανές εργασίας: Tους τελευταίους 13 μήνες (έως αρχές Aπρίλη του 2004 δηλαδή) η κατασκευή των σελίδων και η όποια αντίστοιχη ανανέωση σελίδων του ιστού, πραγματοποιούνταν με την χρήση του παππού MAC, ενός Apple PowerBook 1400c/166 στα 166 mhz και στα 32bit, που όπως και μερικοί γνωρίζουν, για τα σημερινά δεδομένα, σερνόταν...
Mαζί του και η sadness.gr μιας και με 64mb Ram τότε και το Dreamweaver 4, κάθε άλλο παρά γρήγορα αποτελέσματα είχα... (μία σελίδα ανά ώρα)
Kαι τότε εκείνον τον Aπρίλη του 2004, μετά απο πολύχρονες οικονομίες και μια ευκαταφρόνητη οικογενειακή επιδότηση, ο παππούς βγήκε στην σύνταξη, χωρίς να πάψει να εργάζεται κάθε τόσο (ανέλαβε ρόλο σχετικού backup για 3 συναπτά έτη) και παρέδωσε τα ινία της δημιουργίας και της αναπτυξης στον εγγονό του, ένα iBook G4 στα 800mhz βασισμένο στα 32bit. Mε απλά λόγια η Apple είναι έτη φωτός μπροστά από την Dell, Intel, Amd κ.α. Την εργασία των γραφικών τέλος, ανέλαβαν το Dreamweever mx 2004 και Photoshop cs.
Ακουλούθησε το Γενάρη του 2005 η ταυτόχρονη συνεργασία ενός eMac G4 και του νέου iBook G4 1,42Ghz. To μήλό τελικά μονοπώλησε.

Πριν από λίγους μήνες συνταξιοδοτήθησαν και αυτά και αντικαταστάθηκαν με ένα MacBook Pro και ένα Macμινι Τέλος πάντων, πολλές φορές η πραγματικότητα γίνεται σκληρή ορισμένες φορές και αυτό το χόμπι μου για τη δημιουργία και συντήρηση μιας ιστοσελίδας, έχει γίνει μάλλον βάρος της συνειδήσεως μου. Το γεγονός οτι δεν μπορω να την ανανεώνω οσο συχνά θα ήθελα, μου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Η ανανέωση 3-4 φορές το χρόνο είναι μάλλον αστεία. Για τον λογο αυτο σκεφτηκα να το αφησω στην τυχη.
Ειναι σαφώς το βαρύτερο κάτεργο για εναν ηλεκτρονικό ζητιανο σαν και την χαρη μου, να ορφανευει λιγες ωρες συνδεσεως με το διαδικτυο μόνο και μόνο για να κάνει ορισμένες προσθήκες ή και αλλαγές.
Απο εδω και πέρα η αλλαγή του περιεχομένου δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η συνεργασία είναι πάντα καλοδεχούμενη. Η αισθητική της σελίδας προσπαθεί να εναρμονιστει με τις εντολες του Html From Hell του E. S. Raymond ! (Επεξήγηση : Ο "σατανάς" του Redmond είναι ο Bill Gates...).
Σκοπός μου είναι αποφύγω τα φρου-φρου (βλεπε τεράστια Shockwave Flash movies, απαίσια και φανταχτερά Javascripts, ανούσια DHTML κ.τ.λ ) και το περιεχόμενο των σελίδων να είναι προσβάσιμο γρήγορα και εύκολα και από όλους.
Με αυτήν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αλλά δεν είμαι παρα ένας ερασιτέχνης.
Μεταξυ μας ομως, απο PHP ιδεαν δεν εχω.
Για του λόγου το αληθές μετατρέπονται σταδιακά ολες οι σελιδες σε απλο html.
Ας κάνουμε όλοι την προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της αγγλικής ορολογίας και την αντικατάστασή της, με τους σωστούς ελληνικούς όρους.
Κάθε φορά που ακούω εκείνο το "ιστιοσελίδα" aναρωτιέμαι που το βλέπουν το κατάρτι (ιστίο) στις ιστοσελίδες του διαδικτύου...
Δέχομαι τις απόψεις σας στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση.
Eδώ υπάρχει το E-mail: sadness at e-e-e.gr, με την ελπίδα οτι μια μέρα κάποιος θα αναγνωρίσει τον όποιο κόπο μου και θα βρει το θάρρος να μου το πει.

Η όλη δημιουργική περίοδος για την γέννηση των σελιδων αυτών γινόταν στην ιταλικη πολη της Μπολωνια από τον Φλεβάρη του έτους 2002 και συνεχίζεται ασταμάτητα σχεδόν απο τον Oκτώβρη του 2003 στην γειτονική της πολη την Ferrara...
Πάντως υποψιάζομαι ότι θα βάλω και πιό ελκυστικά αντικείμενα καθώς, αργά αλλά ελπίζω και κατα κάποιο τρόπο και σταθερά, οι γνώσεις μου σε html, java, xml, κλπ. θα αυξάνουν.
(Παρεπιπτόντως, μάθετε XML, είναι το μέλλον σε ότι αφορά τα web sites και την νοηματική δόμησή τους ασχέτως αν εγω δεν σκαμπάζω σχεδόν τίποτε απο δαύτο...).
Βλέπετε αυτό το site χτίζεται με μια διαδικασία που θα μπορούσε να περιγραφεί ως "διαδικασία Σαββατοκύριακου, πίσω στην αυλή, χωμένος μέσα στο γκαράζ μέχρι πρωίας" (άσχετο αν το γκαράζ είναι ακόμα στο 1ο όροφο).

Δυναμικές σελίδες: Πολλές από τις σελίδες στην sadness.gr χρησιμοποιούσαν php και mysql για να παρουσιάζουν δυναμικό περιέχομενο, αλλού απλή html και xml. Πλέον έγινε μεγάλη προσπάθεια να αντικατασταθεί ολοκληρωτικά ο κώδικας με απλό html.

Γραφικά: Αρχικά (και σύμφωνα με τις διηγήσεις του πρώην ιδιοκτήτη της) όλα τα γραφικά της sadness.gr επεξεργάστηκαν με το gnu image manipulation program & τα πρωτότυπα σχέδια έγιναν από τον Ιώβη Θεόδωρο. Πλέον η επεξεργασία γίνεται με την χρήση των : Abobe Photoshop CS, Adobe ImageReady CS, Art Directors Toolkit 3, Corel Grafics 10.0, AppleWorks 6, GraphicConverter v4.5 και τέλος Painter 7.

Δοκιμασμένη για : Ιnternet Εxplorer 5.x, Netscape Navigator 4.x, Mozilla 1.0, Sunrise 0.1, Konqueror 2.2 (Linux), Firefox 2.1, Camino 1.x, Safari και Opera 6.x. (φυσικά περιλαμβάνονται και όλες οι μετέπέιτα εκδόσεις τους)
Βασικα ακομα μνημονεύω σκηνες και αναμνησεις που μ' εχουν να κανω τετοιες δοκιμές αλλά σημασια μεγαλη δεν έχει πλέον. Η σελίδα τρέχη γρήγορα και απροβλημάτιστα.

Συντακτική ομάδα: sadness at e-e-e.gr - συλλέκτης ονείρων και παλαιότερα ο sadow.