έμβλημα sadness.gr
sadness.gr || Διονύσης Λεϊμονής
Δικαίωμα στη γνώση


΄Όταν μπαίνεις σε μια σχολική αίθουσα να κάνεις μάθημα, θεωρείς πως το επίπεδο των μαθητών κυμαίνεται βεβαίως σε μια λογική κλίμακα κι αυτό το λαμβάνεις υπόψη κατά την παιδευτική διαδικασία.

Τι κάνεις όμως όταν ένα παιδί σε κοιτάζει με φοβισμένη μάτια γεμάτα φόβο κι ανησυχία δίνοντας σου να καταλάβεις ότι όσα λες πιο πολύ το τρομάζουν παρά το ωφελούν; Τι κάνεις όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το ίδιο αυτό παιδί με μαθησιακές δυσκολίες που εσύ ακόμα δεν έχεις διαγνώσει, περιμένει απελπισμένα να διακοπεί το μάθημα για να χαμογελάσει και να λάμψουν τα μάτια του; Κι όταν χτυπάει το κουδούνι το βλέπεις να πετάγεται με ανακούφιση έξω από την αίθουσα μήπως γλιτώσει από το μαρτύριο; Τι να σημαίνει αυτό; Αρχικά το εκλαμβάνεις ως μια προσωπική σου απόρριψη ή μια άρνηση απέναντι στο γνωστικό σου αντικείμενο. Στη συνέχεια νιώθεις ότι το παιδί αυτό αδιαφορεί προκλητικά για το σχολείο εκδηλώνοντας την άρνησή του. Γρήγορα όμως κατανοείς ότι η αδυναμία ενός παιδιού να παρακολουθήσει τον κλασικό μέσο ρυθμό διδασκαλίας το αποπροσανατολίζει και το στρέφει στην εκδήλωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Τότε έρχεται ο συνάδελφος που έχει περαιτέρω γνώσεις πάνω στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ο μαθητής ή η μαθήτρια δέχεται με μεγάλη προθυμία να εγκαταλείψει την πολυπληθή σχολική αίθουσα και καταφεύγει ανακουφισμένος/η σε μια μικρή όπου θα βρίσκεται εκείνη και μια καθηγήτρια ή καθηγητής. Εκεί προσπαθεί πολύ. Αρχίζει δειλά δειλά να εκφράζεται, αρχίζει να κατανοεί, να δέχεται τη γνώση μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των συμμαθητών του. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα προσπαθειών το ίδιο αυτό παιδί αρχίζει να λειτουργεί και στη μεγάλη αίθουσα. Ο έπαινος μάλιστα που παίρνει το ενισχύει περισσότερο και για πρώτη φορά χαμογελά ικανοποιημένο. Επιτέλους τα γραπτά του αναφέρονται έστω και με πολλές αδυναμίες στο ζητούμενο αντικείμενο. Γίνεται μια αρχή. Μια αρχή που απαίτησε την εφαρμογή ειδικής μεθόδου από ειδικό άτομο και ένα πολύ καλό πρόγραμμα που είναι αδύνατον να εφαρμοστεί μέσα σε μια κοινή σχολική αίθουσα.

Από κει και πέρα το μέλλον αυτού του παιδιού και αρκετών άλλων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση.

<<προηγούμενο<<    ||περιεχόμενα||    >>επόμενο>>
(r)(c) 2005 Διονύσης Λεϊμονής, all rights reserved