alternatetext


Υπάρχουν πάρα πολλά site που "βγάζουν" τα νέα τους σε κάποιο XML αρχείο για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι το να μπορούν να διαβάζουν οι επισκέπτες του site τα νέα του χωρίς να το επισκέπτονται. Θα μου πείτε, μα καλά τους συμφέρει αυτό; Και ναι και όχι. Από τη στιγμή που υπάρχει κόσμος που βαριέται ή δεν προλαβαίνει να επισκεφτεί ένα σωρό σελίδες προκειμένου να ενημερωθεί, είναι πολύ πιο εύκολο μέσα από ένα πρόγραμμα να διαβάσει τους τίτλους νέων όλων των site και στη συνέχει να επισκεφτεί τις σελίδες με τα νέα που τον ενδιαφέρουν!


Έτσι λοιπόν και στο Sadness.gr υπάρχει το ανάλογο RSS Feed το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάποιο πρόγραμμα για να διαβάζετε τους τίτλους από τα άρθρα που εμφανίζονται στα νέα του και όχι μόνο!Tο RSS (ένα ακρώνυμο για "Rich Site Summary" και αργότερα σαν "Really Simple Syndication") είναι ένας απλός τρόπος περίληψης περιεχομένου για ιστοσελίδες, όπως άρθρα ειδήσεων για να τις κάνουν διαθέσιμες σε διαφορετική προβολή. Για παράδειγμα πολλές ιστοσελίδες ειδήσεων παρέχουν RSS feed των επικεφαλίδων τους έτσι, ώστε να μπορείτε να τις δείτε σαν σελιδοδείκτες στον περιηγητή σας.

Μερικά από τα προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαβάσετε το RSS Feed του Macloaded είναι τα: NewsFire, NetNewsWire, SlashDock, PulpFiction, NewsTicker.
Ένα RSS Feed από κάποιο site μπορεί να εξυπηρετήσει και σε άλλους σκοπούς όμως. Αν έχετε κάποια ιστοσελίδα μπορείτε πολύ άνετε να χρησιμοποιήστε την παραπάνω διεύθυνση για να προσθέσετε τους τίτλους νέων του Sadness.gr στην δικιά σας ιστοσελίδα.
Αυτοί που ξέρουν να φτιάξουν κάποιο site, τότε πολύ πιθανόν να ξέρουν και πως να ενσωματώσουν το RSS της Sadness.gr στο site τους. Αν πάλι δεν ξέρετε... στείλτε μου ένα email και θα βοηθήσω όσο μπορώ.Είναι πάρα πολλά τα sites που επισκέπτομαι καθημερινά προκειμένου να ενημερωθώ για τα διάφορα θέματα που με ενδιαφέρουν. Και ειδικά όταν είμαι στη δουλειά, απ' όπου μπαίνω στο Internet μέσω του κινητού μου, το πρώτο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι να κατεβάσω όσο το δυνατόν λιγότερα kilobytes γιατί η Vodafone δυστυχώς δεν τα χαρίζει! Η πιο πρακτική λύση λοιπόν είναι να "παρακολουθώ" τα sites που θέλω μέσω των RSS Feeds τους.

Αποφάσισα λοιπόν να κάνω αναφορά στα RSS Feeds προκειμένου να σας γνωστοποιήσω και αυτό του Sadness.gr. Σήμερα όμως λέω να ξαναεπισκεφτώ το συγκεκριμένο θέμα με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. Το ξέρετε ότι τα RSS Feeds έχουν γίνει τόσο "διάσημα" που πλέον μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις παντού; Αν όχι, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε...

Θα ξεκινήσω με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ή μάλλον add-on που βρήκα για τον FireFox, το οποίο προσθέτει ένα panel στα αριστερά του browser από όπου μπορείτε να βλέπετε όλα σας τα αγαπημένα Feeds. Μιλάω για το FireFox RSS Reader Panel το οποίο νομίζω ότι είναι ότι πιο χρήσιμο υπάρχει... τουλάχιστον για τους χρήστες του FireFox. Και μιας και ο FireFox βγαίνει για όλα τα λειτουργικά, έτσι και ο RSS Reader δουλεύει σε όλες του τις εκδόσεις γιατί πολύ απλά πρόκειται για ένα extension του. Προσωπικά στο Mac μου δεν χρησιμοποιώ τον FireFox τόσο συχνά γιατί πλέον έχω συνηθίσει τον Safari. Αν όμως δεν βγει σύντομα κάτι τέτοιο και για τον Safari, τότε παίζει να "μετακομίσω".
Ευτυχώς όμως η αξιοποίηση των RSS δεν σταματάει στον FireFox. Προγράμματα αποκλειστικά και μόνο για την ανάγνωση των RSS Feeds υπάρχουν σχεδόν για κάθε λειτουργικό και κάθε συσκευή! Μέσα στην πληθώρα που υπάρχει για το OS X θα μπορούσα να πω ότι το NetNewsWire είναι ένα από τα πάρα πολύ καλά, αφού μάλιστα βγαίνει και σε δύο εκδόσεις, μία δωρεάν καμία επί πληρωμής. Σε άλλα λειτουργικά τώρα έχουμε το Syndigator για το Linux και το NewsGator για τα Windows. Δεν τα έχω δοκιμάσει προσωπικά, αλλά μερικοί φίλοι που ρώτησα μου είπαν ότι είναι αρκετά καλά και τα δύο.

Πάμε τώρα σε κάτι πιο mobile...
Τα RSS Feeds πέραν της ευκολίας που παρέχουν όσον αφορά την γρήγορη ενημέρωση, είναι και πάρα πολύ εξυπηρετικά για τους χρήστες που είναι συνέχεια on the road. Οι χρήστες αυτής της κατηγορίας συνήθως κουβαλάνε μαζί τους ένα κινητό ή ένα Pocket PC ή έστω ένα iPod! Και στις τρεις περιπτώσεις μπορούν να έχουν τα αγαπημένα τους Feeds μαζί τους! Προγράμματα όπως το Hand/RSS και το FeedBurner αναλαμβάνουν την μεταφορά των RSS Feeds στα Palm αλλά και στα P800 και P900, ενώ κάτι αντίστοιχο για Pocket PC είναι το PocketRSS. Στην περίπτωση του iPod, ένα αρκετά καλό προγραμματάκι που βρήκα είναι το iPod Agent το οποίο ανάμεσα σε διάφορες λειτουργίες που πραγματοποιεί, μπορεί και μεταφέρει ακόμα και RSS Feeds. Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει μόνο σε Windows.

Συμπέρασμα...
Πιστεύω πως τα RSS Feeds είναι ότι πιο χρήσιμο έχω δει, τουλάχιστον για αυτούς που περνάνε αρκετές ώρες στο Internet. Η χρήση τους βέβαια δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά που ανάφερα παραπάνω, μιας και οι webmasters μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και στις σελίδες τους προκειμένου να προσφέρουν νέα από άλλα sites στους επισκέπτες τους. Με λίγα λόγια... αν δεν έχετε δουλέψει με RSS Feeds κάντε το τώρα ή τουλάχιστον δοκιμάστε τα.

Πηγή : Macloaded.gr